22 Eylül 2014 Pazartesi

Merkabah Verse 1

"Ezekiel'in ilk vizyonu" ve "Eski Yahudi Vizyonu" bu konuya gönderim yapar.
Copy of Matthäus Merian's engraving of Ezekiel's vision (1670).



Merkabah Mistisizmi ( Chariot Mistisizmi) eski yahudi mistisizminin bir okulu sayılırdı. İsa'dan önce 100 ve İsa'dan sonra 1000 yıllarında, "Ezekiel'in Kitabı"nda ilk bölümde, ya da "Hekhalot" ( Saraylar ) Edebiyatında, cennete benzer saraylar ya da tanrının tahtı olarak anlatılır. Asıl Külliyatı Israil'de İsa'dan sonra 200 - 700 arasında yazılmış, fakat daha sonra Chariot Geleneklerinde ve Chassidei Ashkenaz ? da orta çağ devrinde kendisine atıfta bulunulmuştur.
Merkabah sıfatının anlamı "beraberinde gezilebilen, araba" dır ve İbranicedeki r-k-b ünsüzlerinin beraber kullanımında oluşan " sürmek (at arabası ) " ten türetilmiştir. "Chariot" kelimesi, Yahudi İncilinde 44 kere kullanılmış, çoğunlukla dünya üzerindeki at arabalarından bahsetmiştir, fakat Merkabah konsepti Ezekiel'in Vizyonu(1:4-26) 'nda bahsi geçse dahi, kelime anlamı açıkça belirtilmemiştir.
Ezekiel'in surelerinde ve çevrimlerinde, vizyonunda resmettiği görüntünün "İki tekerlekli bir araba" nın birden fazla cennetvari varlıkla sürüldüğü görülmüştür. Bu cennetvari varlıklar insana benzemektedir. 4 adet oldukları bilinir. "Canlı varlıklar" ( İbranice: חיות hayyot or khayyot ) olarak adlandırılırlar. Her birinde 4 adet yüz bulunur ( 4 farklı yöne hareket edebileceklerini temsil eder - Kuzey Güney Doğu Batı ). Yüzler, insan, aslan, öküz ( Ezekiel 10:14 te Cherub olarak değiştirilmiştir - Cherub : Melek, Melek yüzlü çocuk ) ve Kartal'ı temsil eder. 4 adet Melek ve 4'er tane yüzleri olduğu için, 16 tane yüz vardır. Her "Hayyot" meleğinin 4 tane kanadı vardır. Bu kanatlardan iki tanesi "araba"nın uzunluğunu temsil eder ve diğer meleklerin kanatlarıyla birleşen bir yapıda olduğu için arabaya bir "kutu" havası verir. Diğer ikisi ise meleklerin vucütlarını sarar. Altlarında, vücutlarına bağlı olmayan başka "Hayyot"lar vardır ve bunlar ayakları sembolize eder ve tekerlek görevi yaparlar. Bu "tekerlek melekleri", "teker içinde teker" olarak anlatılan "Ophanim" אופנים (çember, yol, teker)' lerdir. Bu melekler, tüm arabanın tam bir parçası olmasada, çevresinde ona yardımcı şekilde çalışır. İnsan yüzüne sahip olan melek, doğu tarafında bulunur ve arabayı kullanan "insana benzer varlık" a doğru bakar. "İnsana benzer varlık"ın tahtı da safirden yapılmıştır.
Hristiyan İncili, daha sonraları Merkabah içinde ismi "Seraphim" olan ( Yanan - Yanmış - Alev içinde ) meleklerden bahseder. Bu melekler sürekli olarak yukarı ve aşağı doğru hareket ederler ve an an flaşlar halinde ateşler saçarlar. "Seraphim" melekleri arabaya gücü veren varlıklardır. Hiyerarşik yapıda, "Seraphim" buradaki meleklerden tanrıya en yakın olanıdır, ve onları "Hayyot" lar, ve sonrasında "Ophanim" ler takip eder. "Chariot (Araba)" sürekli olarak hareket halindedir ve bu hareketin sağlanması hiyerarşik yapıyla beraber yürür. "Ophanim" lerin hareketi "Hayyot"lar tarafında ve "Hayyot"ların hareketi "Seraphim"ler tarafından gerçekleşir. Ve en tepede tüm meleklerin hareketi de taht üzerindeki "İnsana benzer varlık" tarafından yönetilir.



Kaynak: Wikipedia.

Evet şimdi gelelim kişisel yorumlara. Herşeyden 4 tane olması zaten aklınızda az çok 4 büyük meleği canlandırmıştır. Hatta yazıyı ilk olarak okurken yaptığım yorum "Hayyot" lardan yüzü insana benzeyen olanın Cebrail olduğuydu fakat sonrasında bahsedilen "Seraphim" ler yada "Seraph" lar hiyerarşik yapıda daha yüksekte ve biraz daha araştırmayla farkediyorum ki, Seraphlar en büyük 4 melek. Tahminim, bu 4 lü yapıyı, alt hiyerarşilerinde bozmuyorlar ve aynı sayıda süreci devam ettiriyorlar.

Ezekiel'in Vizyonu Çalışmasında ( Resminde ) de gördüğünüz üzere, "Vahy" tanrı tarafından "insana" ulaştırılıyor. Yani ne kadar fazla ezoterik bilgi içine dalsanız, farklı inançların matematiği neredeyse hiç değişmiyor. Pagan, Müslüman, Yahudi, Budist, Hristiyan, farklar yok denecek kadar az. Her biri, birbirinin kopyası hikayeler gibi. Ne okursanız onu anlarsınız havası hepsi için geçerli.

Arabayı Kullanan "İnsana benzer varlık" bizim Ruhsal bedenimiz. "Seyahat" etmemiz için ne kadar yardım alıyoruz görüyorsunuz. 4 + 4 + 4 = 12 tane melek bize "Araba" oluyorlar ve gezintiye çıkmamızı sağlıyorlar. Sağolsunlar süper varlıklar :)

Şu ana kadar okuduğum Merkabah mistisizmi bilgilerini şu an ilk defa okuduğumu da ekleyeyim. Daha önceki çalışmalarımda, Merkabah sembolizmi ve hayattaki yansıması konusunda bilgiler sahibiydim. Şu an biraz daha ezoterik bilgiyle doldum denebilir.
Yazımın diğer bölümünde, Merkabah meditasyonundan, Sembolizminden ve Hayatımızdaki "Fraktal" Geometriden bahsedeceğim.
Şimdi biraz oyun oynama zamanı :)
Görüşmek Üzere,
Xunflau.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder